PRAŽÍRNA KÁVY

Kde se o kávu i zákazníka starají s opravdovou láskou

Proces pražení není zatím z vědeckého hlediska zcela probádán, můžeme na něj proto nahlížet jako na teprve se rodící umění. Když zelená zrna vystavíme žáru, proběhne několik různých reakcí, z nichž každá přispívá k chuťovému profilu výsledné kávy. Krátce tedy k nejvýznamnějším reakcím a fázím pražení:

Maillardova reakce

Tato reakce probíhá při teplotě mezi 150 °C a 200 °C a je zodpovědná nejen za značnou chuť pražených zrn, ale také za jejich hnědou barvu. Táto reakce označuje proces hnědnutí zrn, nedochází zde k žádnému spalování – jde o chemickou reakci mezi aminokyselinami a redukujícími sacharidy v zelených zrnech.

Karamelizace

Během této fáze je teplota v pražičce 170 °C a 200 °C a kávová zrna mají relativně vysoký obsah cukru a ten začíná hnědnout (karamelizovat) a uvolňovat kyselé a aromatické částice. Ty se výrazně podílejí na výsledné chuti a žádoucí vyváženosti nápoje.

První prasknutí (first crack)

Přibližně při 196 °C začnou kávová zrna praskat a vydávat zvuky jako popcorn. Zrna se v tu chvíli nacházejí pod vysokým tlakem. Zrna doslova prasknou, aby vyrovnala tlakový rozdíl a rovněž se zdvojnásobí jejich velikost. Pražiči, kteří se pokoušejí zdůraznit unikátní chuť jednotlivých druhů zrn obvykle zastavují mezi prvním a druhým praskáním.

Druhé prasknutí (second crack)

Zrna se praží dále, když dosáhnou teploty mezi 212 °C a 218 °C započne druhé prasknutí. Tentokrát zvuk vydávají praskající stěny kávového zrna. Většina kávových zrn praskne při teplotě okolo 230 °C. V tu chvíli jsou obvykle středně tmavá až tmavá a lesklá díky unikajícím olejům.

Pražení je tepelný proces, který přemění kávu na voňavé, tmavě hnědá zrna, které známe a milujeme.

Během procesu pražení jsou přírodní cukry, tuky a škroby, které jsou uvnitř kávových zrn, karamelizovány a uvolňovány při vystavení vysokým teplotám. Metody pražení se liší a pomáhají určit chuť kávy.

Ale je důležité vědět, že proces pražení samo o sebe neurčuje celkovou chuť nebo kvalitu kávy. Původ a kvalita zrna jsou skutečnými faktory, které určují vlastnosti určité kávy.

Při samotném procesu pražení zrnka zvětšují svou velikost a zmenšují svou hmotnost – odpařuje se z nich voda. Teplota při pražení se pohybuje okolo 200 – 240 °C, záleží na každé pražírně, jakou teplotu zvolí.

To, jak dlouho kávu pražíme, nebo jak se říká – stupeň pražení, ovlivňuje hlavně chuť kávy. Při světlém pražení je výraznější kyselá chuť. Když se káva praží déle, na střední stupeň, získává čokoládové tóny.

Při ještě delším, tmavším pražení potom vzniká výraznější hořká chuť.

Znalci kávy charakterizují kávu její plností, aroma a vyvážeností. Plnost neboli tělo, popisuje intenzitu a délku chuťového požitku.

Plná chuť znamená, že chuť kávy přetrvává velmi dlouho. Intenzita přitom nesouvisí se silou kávy – i dobré jemné kávy jsou plné chuti.

Aroma popisuje působivost a živost kávy a přechází od jemné, přes osvěžující a lehké až po aroma čerstvě pražené kávy. Vyváženost je výraz pro to, jak harmonicky a zaokrouhleně káva chutná.

Pražení je tepelný proces, který přemění kávu na voňavé, tmavě hnědá zrna, které známe a milujeme. Během procesu pražení jsou přírodní cukry, tuky a škroby, které jsou uvnitř kávových zrn, karamelizovány a uvolňovány při vystavení vysokým teplotám. Metody pražení se liší a pomáhají určit chuť kávy. Ale je důležité vědět, že proces pražení samo o sebe neurčuje celkovou chuť nebo kvalitu kávy. Původ a kvalita zrna jsou skutečnými faktory, které určují vlastnosti určité kávy.

  • quote

    Rozdíl oproti nekvalitní kávě je opravdu znatelný, určitě vyzkoušejte!

    Kvalitní káva

  • quote

    nakupujeme kavu do prace i domu, vynikajici kava, mohu jen doporucit.

    Jindra, Olomouc

  • quote

    Uz mne nebavilo utracet kopec penez pri vysedavani v kavarnach. Mnoho krat se mi stalo, ze kava byla draha, propalena a vubec ne chutna. Nejprv sem mel obavy z nezname znacky, ale na cerstvou vuni kavy z me vlastni kuchyne nedam dopustit. Mondo kafe mi zachutnalo natolik, ze do kavarny jedu jenom vyjimecne. anonym

    Kava pro domaci pripravu

  • quote

    Jsem velmi spokojená zákaznice. Úžasná čerstvě pražená káva, s kterou se nemůže ani náhodou rovnat kupovaná balená káva z obchodů. Janka

    Čerstvě pražená káva

  • quote

    Kávu si kupujeme. Je skvělá, výborná a plná chuť. Vyzkoušeli jsme různé druhy a byli jsme se všemi spokojeni.

    Zbyněk, Vyškov

  • quote

    Zkoušíme různé druhy káv, tato káva vyniká svou jemnou chutí, určitě se k ní vrátíme.

    Vašek

  • quote

    Vaše káva nám v kanceláři natolik zachutnala, že jsme přestaly chodit na presso, koupily si konvici na French Press, ruční mlýnek s mlecími kameny a teď nám tady každý den voní opravdu čerstvá káva :-)

    Zuzka, Brno