Světlé | - Lehké tělo
- Tóny semen, sladu, zrn, trávy, kukuřice
|
Středně světlé | - Výrazná kyselost
- Komplexnější
- Projevuje se chuť získaná z terroiru
- Tóny ovoce, ořechů, koření, hnědého cukru
|
Střední | - Vyvážená kyselost a sladkost
- Plné tělo
- Projevuje se chuť získaná z terroiru
- Tóny karamelu, medu, tmavého koření, švestek, vařených jablek
|
Středně tmavé | - Jemná hořkosladká chuť
- Mírně tlumená kyselost
- Potenciál pro těžké tělo
- Tóny tabáku, vanilky, Bourboinu, tmavého pia, uzeného ovoce
|
Tmavé | - Výrazná hořkosladká chuť
- Tlumená kyselost
- Lehké tělo
- Tóny spáleného tabáku, velmi tmavého kakaa, hořkého černého čaje,
do tmava opečeného chleba
|
Velmi tmavé | - Převažuje hořká/hořkosladká chuť
- Lehké tělo
- Chuť získaná z terroiru zcela potlačena
- Tóny cigaretového kouře, uzeného masa, sójové omáčky,
spáleného chleba
|
Extra tmavé | - Převažuje hořká/spálená chuť
- Postrádá chuť, případně se objevují tóny kouře, popela
|