Definice stupňů pražení


Stupeň praženíCharakteristika
Světlé
  • Lehké tělo
  • Tóny semen, sladu, zrn, trávy, kukuřice
Středně světlé
  • Výrazná kyselost
  • Komplexnější
  • Projevuje se chuť získaná z terroiru
  • Tóny ovoce, ořechů, koření, hnědého cukru
Střední
  • Vyvážená kyselost a sladkost
  • Plné tělo
  • Projevuje se chuť získaná z terroiru
  • Tóny karamelu, medu, tmavého koření, švestek, vařených jablek
Středně tmavé
  • Jemná hořkosladká chuť
  • Mírně tlumená kyselost
  • Potenciál pro těžké tělo
  • Tóny tabáku, vanilky, Bourboinu, tmavého pia, uzeného ovoce
Tmavé
  • Výrazná hořkosladká chuť
  • Tlumená kyselost
  • Lehké tělo
  • Tóny spáleného tabáku, velmi tmavého kakaa, hořkého černého čaje, do tmava opečeného chleba
Velmi tmavé
  • Převažuje hořká/hořkosladká chuť
  • Lehké tělo
  • Chuť získaná z terroiru zcela potlačena
  • Tóny cigaretového kouře, uzeného masa, sójové omáčky, spáleného chleba
Extra tmavé
  • Převažuje hořká/spálená chuť
  • Postrádá chuť, případně se objevují tóny kouře, popela