Mondo Káva - SALVADOR

LAS MARIAS HOLANDA

Země: Salvador
Farma: Santa Rita
Farmář: Mauricio Escalon
Odrůdy: Pacas, Bourbon
Zpracování: Honey
Nadmořská výška: cca 1150 m.n.m.
Region: Apaneca Illamatepeq
Department: Santa Ana/Ayutepeque
Věk stromů: 15–25 let
Sušící proces: Patio 12 dní

Období sklizně: Prosinec – Březen

Profil: florální, s náznakem broskví, zimolezu.
Chuť: sladká, mírně kyselá s dochutí mandarinky a grapefruitu.

Káva je vhodná pro alternativní přípravu, například Chemex, V60, AeroPress …

Káva v Salvadoru byla zpočátku pěstována pro domácí použití. V polovině 19. století vláda začala upřednostňovat výrobu prostřednictvím legislativy, například daňovými úlevami pro producenty, osvobozením od vojenské služby pro kávovníky a odstraněním vývozních cel pro nové výrobce. Do roku 1880 se káva stala prakticky jediným výnosem.

Produkce kávy v Salvadoru podnítila salvadorskou ekonomiku a formovala svou historii více než století. Rychle rostoucí v 19. století, káva v Salvadoru tradičně poskytovala více než 50% příjmů z vývozu země, dosáhla vrcholu v roce 1980. S politickými a ekonomickými otřesy, které vyplynuly z občanské války v osmdesátých letech, se kávový průmysl snažil úplně zotavit. Od roku 2000 je odvětví výrazně ovlivněno zvýšenou konkurencí ostatních zemí na světovém trhu, jehož levnější kávová zrna způsobila pokles cen.

Na rozdíl od Guatemaly a Kostariky se salvadorský kávový průmysl vyvinul do značné míry bez přínosu externí technické a finanční pomoci. El Salvador se nicméně stal jedním z nejefektivnějších výrobců kávy na světě. To platí zejména pro velké kávové farmy, kde výnos na hektar vzrostl v poměru k velikosti farmy, což je vzácný výskyt v zemědělství s rostlinami a plodinami.

Vliv produkce kávy na salvadorskou společnost byl nesmírný nejen z hlediska vlastnictví pozemků, ale také proto, že kávový průmysl sloužil jako urychlovač pro rozvoj infrastruktury (silnice a železnice) a jako mechanismus pro integraci domorodých komunit do národního hospodářství.

Zrnková káva Salvador má bohatý profil s lahodnou chutí. Oceníte zejména karamelové tóny, které ji posouvají mezi mimořádně populární sorty. Acidita je střední. Káva však vyznívá nasládle, lehce a vyváženě. Je vhodná pro přípravu espressa i alternativních metod přípravy kávy.