Mondo Káva - BURUNDI

BURUNDI KIBINGO

Třída kávy: FW Scr. 15+
Region: Kayanza
Subregion: Kayanza
Farma: Kibingo Washing Station
Odrůda: Red Bourbon
Zpracování: washed/promyté
Nadm. výška: 1700–1900 m.n.m.
CS: 87,5
Doporučený způsob přípravy: V60, aeropress, moka express, cold brew
Chuťový profil: liči, hrušky, bobuloviny, jemné tóny čokolády

Burundi Kibingo je káva nevšední kvality a okouzlující ovocné sladké chuti. Dominantní chutí v této kávě jsou sladké tónyliči a hrušek lehce doplněnébobulovitými tóny s jemnou dochutíčokolády.

Obec Kayanza, ve které se stanice Kibingo nachází, se rozkládá v nadmořské výšce téměř 1.900 m.n.m. Družstvo Kibingo sdružuje3.515 registro­vaných farmářů, kteří hospodaří na 18 vrcholcích v jeho okolí. Kibingo se podílí na řadě projektů zaměřených na pomoc zemědělcům, včetně chovu hospodářských zvířat, které pomáhají ekologicky obdělávat jejich půdu.

Navzdory všudypřítomnosti kávy pěstované v Burundi, každý dílčí farmář vypěstuje jen malé množství kávy za rok. Průměrný farmář vlastní okolo 250 kávovníků, přičemž každý kávovník ročně vyprodukuje přibližně 1,5kg kávových třešní. Průměrně tak farmář za rok prodá okolo 200–300kg kávových třešní.

Společnost GREENCO, která na zpracování kávy dohlíží, zahájila svou činnost v roce 2015. Jejím hlavním úkolem je dohlížet na procesy v průběhu pěstování kávy a její následné zpracování. V současnosti společnost GREENCO sdružuje 13 stanic, které zpracovávají kávové třešně v regionu Kayanza.