Mondo Káva - HONDURAS

HONDURAS-DAYANA

Země: Honduras
Farma: Dayana
Farmář: Edy Mauricio Deras
Odrůda: Red Catuai
Zpracování: Honey
Nadmořská výška: cca 1450 m.n.m.
Region: Occidente
Department: Coppan
Věk stromů: 1–17 let
Sušící proces: Systém sušení sluncem
Fermentace: Natural 24 h

Profil: Arašídová chuť s tóny čokolády.

Káva je vhodná pro alternativní přípravu, například Chemex, V60, AeroPress nebo Cold brew.

Pěstování kávovníků začalo v Hondurasu na konci 19. století. Kávové plantáže byly četné a malé. Nevýhodou v Hondurasu byl nedostatek dopravních prostředků a zařízení pro přepravu. Neexistoval prakticky žádný vývoz kávy z Hondurasu, káva byla většinou prodávána na domácím trhu. Půda, klima a podmínky v Hondurasu jsou pro pěstování kávy stejné jako v Guatemale, Nikaragui nebo v Kostarice.

Až donedávna byla téměř celá produkce Hondurasu zaměřena na komerční trh a země byla vnímána především jako komoditní vývozce s nízkou cenou. Po celá devadesátá léta, zatímco jeho středoameričtí sousedé se stali známými pro výrobu s vysoce kvalitními pozemkami, Honduras byl se specializovanou výrobu v pozadí. Země bezpochyby měla rostoucí podmínky, s úrodnými půdami, nadmořskou výškou (většina farem leží nad 1000 m.n.m.) a příjemným mikroklimatem. Nedostatek infrastruktury a kontroly kvality dalo zemi špatné jméno. Honduraským kávovým programem otřásl hurikán Mitch v roce 1998. Bouře zničila 80 % zemědělství.

Vládní daň na vývoz kávy, která byla zavedena v pozdních devadesátých letech a počátkem roku 2000, pomohla pomalu financovat infrastrukturu (zejména silnice v odlehlých oblastech produkce kávy) a zájmy státní pokladny. Zvýšení produkce vedly k pozitivnímu vlivu na výrobu a kvalitu.

V roce 2016 představoval společný výpěstek 95 malých pěstitelů 94 % veškeré kávy v zemi a dnes je Honduras největším producentem a vývozcem kávy ve Střední Americe.

Honduraská káva bývá jemná se středním tělem a nejkvalitnější druhy jsou popisovány jako vysoce komplexní a šťavnaté. Kávu pěstuje 15 z 18 hondu­raských departmentů, nejkvalitnější pochází z jihozápadního regionu Marcala.

Střední acidita, nasládlý karamel a osvěžující tropické ovoce. Káva Honduras splňuje nároky kofeinových specialistů i těch, kdo si kávu vychutnávají jen po nedělním obědě. Souměrná zrnka se po mletí a extrakci přemění v lahodný nápoj s nízkou, ale jemnou cremou.

Vhodná pro přípravu espressa i alternativních metod přípravy kávy.