Mondo Káva - PERU

PERU MERCEDES CARRANZA JUMARP – ORGANIC

Třída kávy: Grade 1 FW
Region: Amazonas
Subregion/město: Gracias a Dios, Lonya Grande
Farma: Finca La Palmera
Farmář: Mercedes Carranza Montenegro
Odrůda: Bourbon, Catimor, Pache
Zpracování: fully washed/plně promyté
Nadm. výška: 1.600+ m.n.m.
CS: 86,5
Doporučený způsob přípravy: V60, aeropress, moka konvička
Chuťový profil: lískové oříšky, karamel, sušené meruňky, jemné tóny jablek

V Peru je běžným konceptem pěstování kávy na malých farmách, které se sdružují do družstev, aby měly společně větší sílu na trhu s kávou. Farmáři v těchto družstvech si také vzájemně pomáhají – prořezávání, odplevelení, hnojení, apod., aby tak docílili co nejefektivnější sklizně. Při sklizni se používá výhradně ruční sběr, přičemž sklizené kávové třešně podléhají přísnému výběru, aby mohla být zaručena ta nejvyšší kvalita výsledného produktu.

Mercedes Carranza Montenegro je jedním ze zakladatelů družstva JUMARP El Palto. Je otcem pěti dětí a jeho zapojení v projektu družstva JUMARP umožnilo jeho dětem vystudovat univerzitu.

Družstvo JUMARP sdružuje 188 členů produkujících kávu s certifikacíBIO a FAIR TRADE. Družstvo také investuje část svých prémiových zisků k těchto certifikací do řady významných komunitních projektů, jako je výstavba škol, fond pro vzdělávací programy a také na ekologickou obnovu plodin na plantážích.

Díky investicím do obnovy kávovníků i za přispění ze státního fondu mohlo družstvo úspěšně zvýšit kvalitu pěstované kávy až na85–86 CS a navýšit plochu mikrolotů. Aby bylo dosaženo patřičné kvality, vystavělo družstvo ve všech členských farmách sušárny na kávu, kvalitnější mlýny a fermentační nádrže.