Mondo Káva - ETHIOPIA

ETHIOPIA YIRGACHEFFE Organic – carbonic maceration

Třída kávy: Grade 1
Region: Yirgacheffe
Subregion: Chelbessa, Gedeb
Farma: Chelbessa Washing Station
Odrůda: směs lokálních odrůd
Zpracování: carbonic maceration/kar­bonická macerace
Nadm. výška: 2.000+ m.n.m.
CS: 83
Doporučený způsob přípravy: V60, aeropress, vacuum pot
Chuťový profil: svěží citrusová chuť doplněná jemnými tóny Darjeelingu a bobulovin

Chelbessa Washing Station, kde byla tato káva zpracována, se nachází v regionu Yirgacheffe. Jedná se o družstvo spojující menší farmáře, kteří zpracovávají výjimečné kávy, a to již řadu generací. Místní farmáři sloučení pod družstvem Chelbessa Washing Station jsou skuteční specialisté a dbají na pěstování kávy bez použití chemikálií. Díky pečlivé technologii pěstování a především zpracování kávy se jim daří produkovat kávu splňující nejpřísnější normy.

Veškerá káva sklízená dělníky pod tímto družstvem je sklízena ručně, přičemž je kladen důraz na sběr pouze dokonale zralých kávových třešní pro zachování nejvyšší jakosti výsledného produktu.

Yirgacheffe je mikroregion v regionu Sidamo nacházející se v jižní části Etiopie. Právě tato oblast je nazývána „oblast zrození kávy“ či „pravlast kávy“. Vychází to jednak z pověstí o tom, jak se káva začala účelně pěstovat pro svoje povzbuzující účinky, ale i z archeologických vykopávek, které dokazují, že právě zde se nachází oblast prvních divokých kávovníků na světě.

Většina káv pěstovaných v Yirgacheffe jsou z místních odrůd, které jsou často nazývány etiopské dědictví. Farmáři spolupracující s družstvem Chelbessa Washing Station pěstuje kávu na méně než 5ha půdy, přičemž používají tradiční metody pěstování a zpracování kávy.

Krbonická (uhličitá) macerace je metoda zpracování kávy inspirovaná výrobou vína. Proces je podobný jako při metodě anaerobního zpracování kávy. Zatímco u anaerobního zpracování se kávová zrna uzavřou ve speciální nádobě tak, aby k nim nemohl vzduch, u karbonické macerace se do této nádoby navíc vpouštíCO2. Výsledkem je pak bohatě ovocná svěží chuť a příjemná intenzivní ovocno-květinová vůně.