Mondo Káva - GUATEMALA

GUATEMALA MARAGOGYPE

Třída kávy: SHG EP
Farmář: sdružení regionálních farmářů
Odrůda: Maragogype
Zpracování: Fully washed/plně promyté
Nadm. výška: 1.200+ m.n.m.
CS: 85,25
Doporučený způsob přípravy: V60, aeropress, moka express
Chuťový profil: karamel, kakao, sušené meruňky, jablka

Drobní zemědělci v Guatemale se zabývají pěstováním odrůdy Maragogype, která je známá výjimečně velkými kávovými zrny a vysokou kvalitou. Odrůda Maragogype je přirozenou mutací odrůdy Typica.

Třída kávy SHG (strictly high grown) určuje nadmořskou výšku, ve které byla káva pěstována. Káva musí být pěstována v nadmořské výšce alespoň 1200 metrů, aby mohla být označována za SHG. Vyšší nadmořská výška a nižší teploty zapříčiňují delší dobu zrání kávových třešní, což vede k tvorbě hustšího, pevnějšího zrna o vyšší kvalitě, než v nižších nadmořských výškách.

Kvalita kávy pěstované v Guatemale se rok od roku zvyšuje v návaznosti na rozmanitost pěstitelů v tomto odvětví. Existuje stále více drobných zemědělců, kteří produkují výjimečnou kávu ve vysokohorských podmínkách. Včlenění se do družstev je pro mnoho drobných pěstitelů stále přitažlivější, protože tak často získají řadu prostředků pro financování a další podporu pro zlepšení jejich farem a efektivnější hospodaření s půdou. Poté jsou schopni nabídkou kvalitnější produkt za podstatně vyšší ceny. Mnoho družstev zahájilo pro své členy množství školení o zlepšování kvality a efektivnosti.