Mondo Káva - RWANDA

RWANDA MACUBA

Třída kávy: FW Scr. 15
Region: Western Province
Subregion: Macuba
Farma: Macuba washing station
Odrůda: Bourbon, Jackson
Zpracování: Fully washed/plně promyté
Nadm. výška: 1.680+ m.n.m.
CS: 85
Doporučený způsob přípravy: V60, aeropress, moka express, french press
Chuťový profil: jablka v karamelu, mandle, lehké tóny citrusů

Teplé dny a chladné noci v okrese Nyamasheke, ve kterém se nachází farmy v družstvu produkující tuto kávu, se nachází v nadmořské výšce nad 1.600 m.n.m. Tato skutečnost pomáhá třešním dozrávat pomaleji a hromadit větší množství cukrů v dužině.

Kávové třešně jsou ručně sbírány místními zemědělci a pečlivě selektovány tak, aby vyhovovaly kritériím kvality Macuba washing station. Když se sesbírané třešně dovezou na tuto stanici, dojde k vyselektováni třešní s nižší hustotou a do ke konečnému zpracování jsou vybírány jen ty kávové třešně, které mají vyšší hustotu. Ty jsou pak dále tříděny, aby ve finálním produktu nebyly zrna s optickými vadami.

Po příjmu se třešně zbaví slupky a dužiny ve speciálních mlýncích, přičemž na zrnu ulpí pouze pergamen (vnitřní obal zrna). Poté se na 20–24 hodin umístí do fermentačních nádrží. Po uplynutí této doby se zrna opět promyjí a nasypou do tenkých vrstev na stoly, nazývané„africké postele“. Zde se pravidelně zrno otáčí tak, aby se sušilo rovnoměrně. Tento proces trvá průměrně 22 dnů.

Navzdory bouřlivé historii je dnes Rwanda domovem exkluzivní výběrové kávy. Káva sem byla dovezena německými misionáři na přelomu 19. a 20. století, velkokapacitní produkce však byla zahájena až 30. a 40. letech 20. století pod belgickou koloniální nadvládou. Do roku 1970 tvořil vývoz kávy ve Rwandě až 70% celkových příjmů z vývozu. Po občanské válce v letech 1990–1994 je moderní Rwanda považována za jednu z nejstabilnějších zemí v regionu. Od roku 2003 její ekonomika roste o 7–8% ročně, přičemž produkce a vývoz kávy měl zásadní vliv na tento hospodářský růst.

V dnešní Rwandě pěstuje kávu přes 400.000 drobných zemědělců, kteří vlastní méně než čtvrt hektaru půdy. Nejčastěji pěstovanou odrůdou je odrůda Bourbon.